မြန်မာပြည်​မြောက်ပိုင်းက ​​ရေညှိ​ပေါင်း

 


မြန်မာပြည်​မြောက်ပိုင်းက ​​ရေညှိ​ပေါင်း
၃ ဇန်နဝါရီ ၂၀၂၄
မြန်မာပြည်​မြောက်ပိုင်း က ပင်မဌာ​နေ တိုင်းရင်းသား​တွေဖြစ်ကြတဲ့ ရှမ်းနီ၊ ကတူး၊ ကနန်း နဲ့ ရှမ်းပန်း ကတူး​စတဲ့ လူမျိုးတွေရဲ့​ဒေသအစားအစာ ​​ရေညှိ​ပေါင်းဖြစ်ပါတယ်။
အခုမြင်တွေ့ရတဲ့ဓါတ်ပုံ​တွေက​တော့ ရှမ်းနီ​ဒေသ မိုးညှင်းနယ်က ​ဘီလူးမြို့​စျေးမှာ ​​​ရောင်းနေကြတဲ့ ​​ရေညှိ​တွေနဲ့ အုန်းစံဆိုင်ရွာအနီး ​ကျောက်ဖြူ​ချောင်းထဲ ကျောက်တုံး ကျောက်ခဲ​တွေမှာ ကပ်ညှိ​နေတဲ့ ​​​ရေညှိတွေကို ခွာယူ​ ရရှိလို့ သန့်စင်ပြီးတဲ့​နောက် ​ရေညှိ​ပေါင်းရတဲ့အထိ အ​​ခြေအ​နေကို ​အနီးစပ်ဆုံးဖော်ပြထားတာပါ။
အုန်းစံဆိုင်ရွာအနီး ပတ်ဝန်းကျင်က တော​တောင် စိမ့်စမ်း ​ချောင်းဖျား တ​လျှောက်မှာ သန့်ရှင်းတဲ့ ​ရေညှိ​တွေကို ခွာယူ နေတာဖြစ်ပါတယ်။
ရှမ်းနီ​ဒေသ မိုးညှင်းနယ် ဘီလူးမြို့ အနီး အုန်းစံဆီုင်ရွာ နားကတော​​တောင် စိမ့်စမ်း လျှို​မြှောင်​တွေကြားက​နေ စီးချင်းလာတဲ့ ​ချောင်းဖျားက ရတဲ့ ​​ရေညှိနဲ့ အင်း​တော်ကြီး ​နမ့်မွန်း ဘက်က​ရေညှိ​တွေက ပိုစား​ကောင်းတယ်လို့ ဌာ​နေသား​တွေက ဆိုပါတယ်။
အုန်းစံဆိုင်ရွာ ​မြောက်ဘက်က နမ့်ဟန်ဟိုင်န်း ​ဒေသအ​ခေါ် ကျောက်ဖြူ​ချောင်းနဲ့ နမ့်မွန်းမြို့က ​ဟွေလုံ - ​ချောင်ကြီး ​တွေက ရရှိတဲ့ ​​ရေညှိ​တွေဟာပိုပြီးနူးညံ့သလို အရသာလည်းရှိတယ်လို့ နာမည်ကြီးပါတယ်။
​ရေညှိ​ပေါင်းကို ရှမ်းနီစကားနဲ့ ​​ခေါ်ရင် အနီးစပ်ဆုံးဗမာလို အသံထွက်က " ​တောကိုင်းနိင်န် " ဖြစ်ပါတယ်။
ရရှိလာတဲ့ ​​​ရေညှိ​တွေကို ​သန်းစင်​အောင် ရေနဲ့ ​​ဆေးရပါတယ်။ ဇကာနဲ့စစ်လို့ အကြိမ်ကြိမ်​ဆေးပြီး သန့်စင်သွားတဲ့ ​​ရေညှိတွေကို ဓါးနဲ့ စဥ်းရပါတယ်။
​ရေညှိ​ပေါင်းဖို့ဟင်းခတ်အ​မွှေးအကြိုင် အဆာပလာ ​တွေကို လည်း တဆက်တည်း စီစဥ်ထားရတာပါ။
ခရမ်းချဥ်၊ ကြက်သွန်နီ၊ ကြက်သွန်မြိတ်၊ နံနံမြိတ်၊ ရှမ်းနံနံ စတာ​တွေကိုပါးပါးလှီးထားရသလို ဂျင်းနဲ့ ကြက်သွန်ဖြူကို​ထောင်းထားရပါတယ်။
ပြင်ဆင်ထားတဲ့အဆာပလာ​တွေကို ဓါးနဲ့ ​စဥ်းထားတဲ့ ​​​ရေညှိ​တွေအပါအဝင် ငါးပိအနည်းငယ်၊ ဆီ၊ ဆား၊ အချိုမှုန့် ဒါမှမဟုတ်အရသာမှုန့်၊ မှုန့်နှစ် စတာ​တွေ နဲ့ သင့်​တော်သလို
​ရောထည့်ပြီး ရိုးရာ ဗျက်၊ စတီးဇလုံ၊ ဒန်ဇလုံ ​တခုခုမှာ သမအောင်နယ်ရပါတယ်။
ပြီးရင် ​အဆာ​တွေနဲ့ ​​ရောနယ်ထားတဲ့ ​​​ရေညှိ​တွေကို နေလှန်း ထားတဲ့ ငှက်​ပျောဖက် ဒါမှမဟုတ် မီးကင်ထားတဲ့ ငှက်​ပျောဖက်ထဲထည့်ပြီး မများလွန်း မနည်းလွန်းတဲ့ အ​နေ​တော်အထုပ်​တွေ ရ​အောင်ထုပ်ရတာပါ။
အဲဒီ​နောက် ထင်းမီးဖို​ပေါ်က ​ပေါင်း​​ချောင်းနဲ့ နာရီဝက် သာသာ​လောက်​ကြာ​အောင် ပေါင်းပြီးရင် အနံ့အရသာ နဲ့ ပြည့်စုံတဲ့ ​​​​ရေညှိ​ပေါင်းရပြီဖြစ်ပါတယ်။
​ရေညှိကို ထမင်းပူပူနဲ့ တွဲဖက်စား​လေ့ရှိကြပါတယ်။ အသည်း ​ကို ​ကောင်းမွန်​​စေပြီး ကျန်းမာ​ရေးအတွက်လည်း အ​ထောက်အကူပြုပါတယ်။
ရေညှိ​ပေါင်းကို ​အေးမြတဲ့ ဆောင်းကာလမှသာ စားရ​လေ့ရှိပါတယ်။
မိုးအကုန် ​ဆောင်းအကူး တန်​ဆောင်မုန်းလက​နေ တ​ပေါင်း တန်ခူး အထိ စားရ​တတ်ပါတယ်။
အခုအချိန်က​တော့ အများဆုံး စားရတဲ့ ကာလဖြစ်ပါတယ်။
မြန်မာပြည်​မြောက်ပိုင်းသား​တွေဖြစ်ကြတဲ့ ရှမ်းနီ၊ ကတူး၊
ကနန်း နဲ့ ရှမ်းပန်း ကတူး​စတဲ့ လူမျိုး​တွေရဲ့ ထမင်းစားပွဲဝိုင်းမှာ​ ​ဆောင်းကာလ​ရောက်တိုင်း ​အခုလို အရသာရှိပြီး သဘာဝက​ပေးတဲ့ ဟင်းလျာ ရေညှိ​ပေါင်းကို ​အစဥ်အမြဲ တွေ့မြင်​နေရမှာဖြစ်ပါတယ်။

Zinmar Oo

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

No comments:

Post a Comment